logo

Det är allt ilska. Internet är fyllt med berättelser om hur alla, från filmstjärnor till vanliga människor, har tappat envisa pund med den ketogena kosten. Vissa föreslår att detta ätmönster också kan vara till hjälp för att hantera diabetes och avvärja Alzheimers sjukdom. Så är det en mirakeldiet eller bara den senaste modet?

Hur Keto-dieten fungerar

Den ketogena kosten är ett ätmönster med högt fettinnehåll, måttligt protein och lågt kolhydratinnehåll, vilket skiljer sig från allmänna, hälsosamma ätrekommendationer. Många näringsrika livsmedel är källor till kolhydrater, inklusive frukt, grönsaker, fullkorn, mjölk och yoghurt. På en ketodiet är kolhydrater från alla källor kraftigt begränsade. Med målet att hålla kolhydrater under 50 gram per dag, konsumerar keto dieters ofta inga bröd, spannmål eller spannmål. Och även frukt och grönsaker är begränsade eftersom de också innehåller kolhydrater. För de flesta kräver ketodieten stora förändringar i hur de brukar äta.

Varför begränsar Keto-kosten kolhydrater?

Kolhydrater är vår huvudsakliga energikälla. Utan tillräckligt med kolhydrater för energi bryter kroppen ner fett till ketoner. Ketonerna blir då den primära bränslekällan för kroppen. Ketoner ger energi till hjärtat, njurarna och andra muskler. Kroppen använder också ketoner som en alternativ energikälla för hjärnan. Därför namnet på detta ätmönster.

För våra kroppar är en ketogen diet faktiskt en partiell fasta. Under ett totalt snabbt eller svältande tillstånd har kroppen ingen energikälla. Således bryter det ner mager muskelmassa för bränsle. Med ketodieten ger ketonerna en alternativ energikälla. Till skillnad från en hel fasta hjälper keto-dieten att upprätthålla muskelmassa.

Är Keto-dieten säker?

Detta ätmönster rekommenderas inte för personer med:

  • Pankreas sjukdom
  • Leverförhållanden
  • Sköldkörtelproblem
  • Ätstörningar eller en historia av ätstörningar
  • Gallblåsorsjukdom eller de som har fått bort gallblåsan

Dessutom finns det både kortsiktiga och långsiktiga hälsorisker för alla människor som är associerade med ketodieten. Kortvariga hälsorisker inkluderar influensaliknande symtom. Till exempel magbesvär, huvudvärk, trötthet och yr. Detta kallas ”ketofluensan”. Vissa människor rapporterar också sömnproblem. Att skära ned på fiberrika grönsaker, frukt och fullkorn kan också öka risken för förstoppning. Ofta måste keto-dieters ta ett fibertillskott för att hålla sig regelbundna, men detta bör diskuteras med en vårdgivare.

Långsiktiga hälsorisker med ketodieten inkluderar njursten, leversjukdom och brister i vitaminer och mineraler. För att begränsa kolhydrater skärs många näringsrika grönsaker och frukter ut. Således är intag av vitamin A, C, K och folat vanligtvis lågt.

Keto-dietens höga fetthalt är mycket kontroversiell. En omfattande undersökning har visat att kost med hög mättat fett kan öka risken för hjärtsjukdomar och andra kroniska hälsoproblem. Risken som keto-dieters kan ta med avseende på deras långvariga kardiovaskulära hälsa har inte studerats fullständigt.

Vad vetenskapen berättar om Keto-dieten

Ketodieten har använts för att hantera epilepsi, en sjukdom som kännetecknas av anfall, i mer än 100 år. Nyare studier utvärderar ketodieten som en alternativ dietbehandling för fetma och diabetes. Forskningsresultat om fördelarna med ketodieten för dessa hälsotillstånd är extremt begränsade. Studier av ketodietens effektivitet utfördes med små grupper av människor. Och det mesta av forskningen om Alzheimers sjukdom bygger på forskning som görs på försöksdjur. För att helt utvärdera säkerheten för detta ätmönster behövs mer forskning. Dessutom måste studier göras om keto-dietens långsiktiga hälsoeffekter.

Kroppsmassindex och individuella ämnesomsättningshastigheter påverkar hur snabbt olika individer producerar ketoner. Det betyder att vissa människor går ner i vikt långsammare på ketodieten än andra - även om de följer samma exakta keto-dietplan. För denna grupp människor kan ketodieten vara frustrerande och kan påverka deras motivation för att göra hälsosamma kostförändringar. Dessutom kan många inte hålla fast vid ketodieten och få tillbaka vikten efter att ha återgått till sitt tidigare ätmönster.

Poängen

Den ketogena kosten är ganska begränsande. Forskning stöder detta ätmönster för epilepsi när det hanteras tillsammans med ett vårdteam, eftersom behandlingen kan vara mycket komplex. Men när det gäller ketodieten som ett verktyg för viktminskning och andra hälsofördelar är juryn fortfarande ute.

För en personlig viktkontrollplan som tillgodoser dina individuella behov, kontakta en registrerad dietist. En RDN kan skapa ett personligt viktminskningsprogram baserat på dina unika hälso- och näringsbehov och mål.

Leave a reply